Skeppshult – från generation till generation

Skeppshult är en liten ort i Småland med cirka 350 invånare men med ett femtiotal företag registrerade. De mest kända företagen från Skeppshult är gjuteriet och cykelfabriken. Skeppshults gjutjärnsprodukter och cyklar är välkänt hantverk i hela Sverige och även i andra delar av Europa.

Cykelfabriken

Skeppshults cyklar tillverkas från början till slut i fabriken i Skeppshult. Historien började 1911 då Albert Samuelsson började tillverkningen av cyklar. Det hela började under namnet Skogsstjärnan. Under 20-talet byggde man fabriken som finns kvar än idag, fast i större format. Man döpte då om bolaget till Albert Samuelsson & Co och i samma veva förlorades namnet Skogsstjärnan på cyklarna och de fick döpas om till Smålands Original. 1934 avled Albert och brodern Arvid fick ta över. Det var under 30-talet man lanserade den så berömda trehjulingen som de flesta minns se barndomen, röd eller blå. Under 40-talet lanserade man tandemcyklar, transportkärror och barnstolar med potta samt tvåhjuliga barncyklar. 1945 var året då det blev Skeppshultscykeln av Smålands Original. Under den tiden hände mycket på cykelmarknaden i Sverige och många fabriker fick lägga ner sin produktion, men Skeppshult fortsatte, och blomstrade! Under 60-talet breddades sortimentet med shoppingvagnar och rullstolar. 1965 blir företaget ett aktiebolag och året därpå säljer Arvid Samuelsson företaget till Åke Ottosson och Lennart Samuelsson. Bulldog och Speedway är två cykelmodeller som såg dagens ljus under slutet av 70-talet. 1987 installerades den första svetsroboten på fabriken men många delar fortsatte göras för hand, som att randa skärmar som görs likadant än idag. 1989 byter företaget ägare igen till PeO Helge och Kjjell Sture. 1997 tar fabriken ett steg mot miljövänligare produktion genom en ny pulverlacksavdelning. 1998 lanseras Z-cykeln som lever kvar än idag. Den gjordes i ett samarbete med Björn Dahlström som var en framstående formgivare. 2001 vinner man priset för årets cykel. 2010 byter fabriken ägare igen. Bröderna Magnus och Jonas Andersson tar nu över och fabriken tuffar på. 2017 kommer nästa steg i utvecklingen då man lanserar sin första elcykel. Vad månne komma härnäst?

Gjuteriet

Skeppshults gjuteri startade 1906 av grundaren Charles E Andersson som kommit till Sverige från Amerika. Han fick lärdom om gjutning och började då tillverkningen av hushållsprodukter i gjutjärn. Än idag görs de flesta produkterna för hand. Man hettar upp järnet till cirka 1500 grader i stora induktionsugnar och sedan häller gjutmästaren smältan i särskilda formar. Det krävs såklart speciella formar för att tåla den extrema hettan. Det handlar om sandformar som pressats under flera ton. Varje form används bara en gång men sanden återanvänds i ny form men ingen av Skeppshults produkter är den andre lik. Man slipar, svarvar och blästrar produkten innan man bränner in rapsolja för att skydda gjutjärnet och för att få en naturlig non-stickbeläggning. Till sist ska handtagen skruvas på innan produkten är klar för försäljning. Eftersom Skeppshult är noga med att bara sälja hög kvalitet så synas varje produkt innan den godkänns. Fyller den inte kraven smälts den ner och får bli en ny produkt. Mindre fel kan göra att varan får säljas i fabriksbutiken som andrahandssortering. Skeppshult arbetar bara med naturliga råvaror vilket gör det till hälsosamma och naturliga produkter som kan vara med i familjer i generationer.