Rörstrand – svenskt porslin för generationer

Att duka med fint porslin har alltid varit populärt. Att när man bjuder till middag kunna plocka fram en speciell finservis har sin charm. många svenska hem är det då en servis från Rörstrand som kommer fram. Med historia tillbaka till 1700-talet är det en speciell känsla i detta porslin.

1700-talet

År 1726 började man tillverka porslin på slottet Rörstrand i Stockholm. Man kallade det för det ”Swenske porcellainsvärket”. Det leddes av Johann Wolff som var en tysk porslinsmakare. Rörstrand är det näst äldsta porslinsmärket i Europa. Man arbetade i början med ett material som heter fajans. På 1740-talet började man utveckla ett eget typiskt svenskt mönster på sina produkter, som till exempel Nordstjärnemönstret och det Rehnska mönstret. Först när det började dyka upp konkurrenter började man märka sitt porslin vilket gör att det alltså kan finnas exemplar som inte har någon märkning. Framgent blev Frankrike en stor ikon med sin rokoko med naturen som inspiration. Nu blev det blommor, fiskar och frukter med starka färger och man började så smått använda sig av flintgods. I slutet av 1700-talet kom Rörstrands första kompletta servis, Sepia, ut.

1800 och 1900-talets början

I början av 1800-talet fick företaget sin första ångmaskin som gjorde att man kunde öka sin produktion avsevärt. I slutet av 1800-talet började man tillverka benporslin och i slutet av 1800-talet lyckades man tillverka fältspatsporslin. Framgångarna var stora och företaget växte till ett av de tio största företagen i Sverige. 1884 skapar man en ny stämpel med företagets karakteristiska kronor. På 1900-talet träder företaget in på den internationella marknaden först och främst med sina praktfulla urnor och serviser. 1909 öppnas Höganäs Keramik som en del av Rörstrand men som i sig blivit en klassiker. Företaget flyttar 1926 hela verksamheten till Göteborg där man skapar den riktiga klassikern ”Swedish Grace” som blivit nationalservis. Ett par år senare lanseras ”Ostindia” som blir ytterligare en klassiker. Rörstrand flyttar senare företaget igen, nu till Lidköping där man slås samman med stadens porslinsfabrik.

1950 till idag

Under 50-talet, som av många anses vara Rörstrands mest produktiva tid, har företaget många konstnärer och formgivare anställda som senare blivit stora ikoner inom porslin. Marianne Westman är en av de stora tillsammans med Hertha Bengtsson. Under 60-talet blir serviserna mer rustika och svenskarna blir mer och mer förtjusta i stengods. Det är under detta årtionde som man gör en ny lansering av den stora favoriten från 1890-talet, Grön Anna. Rörstrand firar 1976 250 år som företag genom att anordna en jubileumsutställning. Samma år invigs Rörstrands museum i Lidköping där det idag finns över 15 000 föremål från företagets historia. Under 80-talet är den mest kända serien ”Quattro” som finns i tre varianter. Det tas under 90-talet fram en servis för Nobelprisets 90-årsjubileum. Det är en servis i benporslin med dess numera välkända exklusiva gulddekor. Det är under 90-talet som de populära serviserna Mårbacka och Sundborn ser dagens ljus. Under 2000-talet kommer det in mer strama former och Rörstrand levererar nu sina serier ”Qvint” och ”Corona” med platinadekor. Man lanserar också en serie tillsammans med modeikonen Filippa K och Swedish Grace är återigen en av de bäst säljande.

Mest troligt kommer våra barn och barnbarn och förhoppningsvis flera generationer därefter använda sig av porslin från Rörstrand liksom vi gjort i generationer, det är vad man kan kalla hållbart hantverk!