Renovera gamla möbler

De flesta har säkert haft slitna möbler som ser tråkiga ut och sedan slängt dem. Det känns lite onödigt om man är lite händig. Visserligen kan det vara svårt att klä om en soffa, men måla om ett bord eller limma fast benet på stolen är lätt att göra. Det gäller bara att ta reda på hur man går tillväga, samt tagit del av goda råd och tips.

Många försöker limma fast ett stolsben, men det lossnar så småningom igen. Vilket beror att man helt enkelt inte gjort rätt från början. Tricket är att först ta bort de gamla limresterna och sedan limma benet igen, för att sedan använda en tving medan limmet torkar. Det gäller alltså att ha några grundkunskaper när man ska renovera sina egna möbler. På samma gång så sparar man pengar och självförtroendet får sig en positiv kick.

Måla om gamla möbler

Är det dags att flytta hemifrån finns det oftast inte pengar till att köpa nya möbler. Köp istället stolar, bord och andra möbler som man sedan kan måla om dem i olika färger, vilket gör möblerna unika. Det innebär att möblerna passar bättre in i sin egen smak och inredningsstil. Innan man sätter igång ett sådant projekt bör man ta reda på hur man måla om möbler först. Det finns ett flertal olika webbsidor som erbjuder steg-för-steg-guider. Är grundarbetet bra genomfört kommer färgen hålla längre och risken att den flagnar av blir minimal.

Slitskador

Vissa trämöbler har ingen färg utan är enbart lackade för att låta ådringen och färgen på träet framträda. På gamla lackade bord, stolar och byråer kan lacken ha spruckit eller har nötts bort. Det kan till och med finnas ringar efter vaser eller krukor, samt att ytbehandlingen har börjat släppa. Äldre möbler tål vanligtvis inte att glas eller koppar ställs på dem, eftersom förr i tiden användes glasunderlägg och man var rädd om sina möbler. Det går att ta bort den gamla ytbehandlingen och sedan applicera en ny. Antingen kan man använda sig av lack eller hårdvaxolja. Därefter blir möbeln som ny igen.

Vaxa eller bona

Är möbeln obehandlad eller man har tagit bort färgen/lacken går det bra att bona eller vaxa möbeln. Det finns speciella boningsmedel och vax för trä, när man tar på medlet eller vaxet gäller det att göra det i träets längdriktning. Anledningen att man ska göra detta är att oljan ska tränga in i träporerna, vilket ger ett ytskydd som tåler mer slitage. Samtidigt som träet får en bättre glans och lyster, samt träets karaktär kommer mer till sin rätt.

Klä om

Till en viss del kan man själv klä om möbler och då är det enklast att börja med stolsdynor som har ett trasigt eller slitet tyg. Ta bort det gamla tyget och använd det som mall på det nya möbeltyget. Se även till att ha de verktyg som krävs för att klä om en möbel, som exempelvis nubb, hammare och häftpistol. Tänk på att dynan kanske också behöver en ny fyllning, så kontrollera det innan renoveringen börjar med att klä om. Det går att hitta flera guider hur man stoppar och klär om möbler på nätet.