Renande naturprodukter från Källans gård

Anrik gård med mycket historia

Strax utanför Ruda i den sydöstra delen av Småland ligger Källans Gård. Längs med gårdstunet går Kungsvägen mellan Kalmar och Stockholm som Gustav Vasa använde sig av på 1500-talet när han skulle resa mellan Stockholms slott och Kalmar fästning. Vägen utnämndes till Kungsvägen när Gustav Vasa nyttjat den under Dackefejden. På båda sidor om gården finns gravar från bronsåldern som även de vittnar om att det är ett område som bebotts och varit viktig under en lång tid.

Källan

Företaget Källans naturprodukter har liksom gården Källan fått namnet av den stensatta kallkällan som ligger i den nedre delen av grusåsen, strax nedanför ängen. Vattnet kommer från två separata vattenådror som strålar samman vid den stensatta kallvattenkällan. Detta gör att källan aldrig sinar. Vattnet är gott, rent och absolut klart efter att ha renats genom grusåsen på sin väg ner till källan. Gården är 2,5 hektar och idag drivs här inget jordbruk utan de enda djur som finns på gården är katter och höns.

Företaget

Källans naturprodukter tillverkar linoljesåpa, naturtvålar, läderbalsam, linoljevax, och naturschampon enligt gammaldags hantverk. Tillverkningsprocessen återspeglar tankar på hållbarhet och miljövänlighet. Produkter som skall användas på kroppen och på bar hud ska enligt företaget vara helt fria från onaturliga ämnen. I produktionen används därför endast rena produkter som inte är skadliga för vare sig människor, djur eller natur. Produkterna som tillverkas här har utvecklats sedan slutet av 90-talet. Under 2001 byggdes produktionslokalerna ut av en lokal hantverkare. Under 2018 och 2019 är planerna att bygga en helt ny lokal där man ska koka såpa.

Miljö
Miljö

Miljö

Källans naturprodukter strävar hela tiden efter att göra så lite miljöpåverkan som möjligt genom att använda sig av lokalproducerade råvaror. Genom hela produktionslinan tas stor hänsyn till miljö och mark, i allt ifrån produktion till frakt ut till återförsäljare och kund. De oljor och fetter som används i produktionen är helt vegetabiliska. Den getmjölk som används i några av produkterna kommer från en gård med en mycket god och etisk djurhållning. Getterna är mycket välmående och avstressade. Alla hudvårdsprodukter är kvalitetskontrollerade och registrerade hos läkemedelsverket/CPNP. För att alltid ha så bra råvaror som möjligt och för att göra så liten miljöpåverkan som det bara går, sker det ett kontinuerligt arbete med avsökningen av marknaden för bättre råvaror. I produktionen används inga parabener och heller inte någon palmolja.

Produktion och produkter

I produktionen är det mycket viktigt att allt källsorteras. Sorteringen sker enligt devisen Minska – Återanvända – Återvinna. Alla lokaler är dessutom utrustade med LED-lampor för att minska elförbrukningen och ge belysningen en längre hållbarhetstid. På icke produktionstid minimeras energiåtgången genom att värmen sänks och varmvattenberedare stängs av. Lokalerna städas naturligtvis med företagets egna miljövänliga rengöringsprodukter. Alla förpackningar som används i produktionen är noggrant genomtänkta. Glasflaskor används inte på grund av dess vikt och energiåtgången vid återvinning och återbruk. Istället används PET-flaskor och aluminium som är lätta och där det går åt väldigt lite energi när de skall återvinnas. På grund av dessa medvetna val kan Källans Naturprodukter göra större beställningar vilket resulterar i mindre transportkostnader eftersom transporterna är skadliga för miljön och som en ytterligare vinst blir även företaget lönsammare.