Nordiska ulltröjor

Många autentiska kläder och tyger är utformade av stadsmänniskor. Scottish Estate Tweed är ett slående exempel på detta

Och om vi talar om nordiska stickade plagg ser vi en liknande konstruktion i utformning.

Historien om nordisk stickning är mycket gammal. Kvinnorna till fiskare och bönder har stickat underkläder, mössor, vantar och hattar i århundraden. Men de kläder som kallas Nordic Knits för män är märkeskläder idag och är ofta ganska dyra.

Nordens mest kända tröja, den isländska ulltröjan är inget undantag. En typ av tröja, som har ett mönster som löper som halsband på den övre delen över bröstet.

Några hävdar även att islänningarna har kopierat mönstret från Grönlands nationella kvinnliga kostym, vilket kan vara sant om man jämför de två mönstren.

Köp på Island

Om du letar efter en riktig isländsk tröja så ska man köpa den ute i någon by på Island. Det finns där många specialaffärer som säljer dessa isländska hantverk i olika utformande och med matchande accessoarer om man önskar det.

Historiskt sett kommer den isländska tröjan i många olika mönster kopplade till olika byar, så att människor kunde identifiera en man om han hade druckit och somnat till sjöss.

I stället för mönster bör du notera den feta isländska ullen, de spunna luftiga garnen, de strama färgerna och det klara utförandet för att komma nära den isländska tröjaens natur.

”Den isländska tröjan betecknar en seglare och arbetsbygel stickad av grova garn i ull av två eller tre högst, naturliga färger och i en enkel design” skriver Vibeke Lind i sin omfattande bok Strik med nordisk tradion (1982).

Färöarna delar den tjocka tröjan i fet ull med Island. Faktum är att den isländska tröja kan ha kallats Färöarnas tröja också, om det inte var en annan tröja som är speciell för Färöarna, det vill säga den solbruna tröjan med metallknappar på en axel.

Lusekofte i Norge

Om du vänder dig till den skandinaviska halvön finns den norska tröjan. Den är nästan lika känd som den isländska tröja bland nordiska stickare.

Den lusekofte, som norrmännen kallar det, är en stickad jacka, ursprungligen. Du stänger den med små spännen av metall. Lus betyder lus som refererar till de små v: erna i mönstret.

Senare har beteckningen lusekofte kommit att täcka även tröjor.

Lusekofta från Setesdal i Norge är en av världens mest stickade tröjor och dateras tillbaka till 1800-talet.

Den ursprungliga tröjan har en svartvit design, namnet hänvisar till de isolerade svarta stygnen. På senare tid har det getts ytterligare färg till den svartvita tröja, med vävda band eller band av svartulltyg, broderat i den typ av färgglada mönster som också finns i bonaderna och runt halsen och längs framsidan. Dessa främre öppningar är vanligtvis stängda av en rad tenn eller silverklämmor.

Efter att lusekoften upptäcktes av turister på 1920-talet blev den mycket populär och idag tillverkas de i många olika mönster och färger utöver den traditionella Setesdal-tröjan.

Lusekofte är avslappnad klädsel, som traditionellt bars mest av män men som idag bärs av alla.