Moderna möbler

När man inreder sitt hem är det för de flesta människor viktigt att det är inbjudande och avkopplande. Allt från måleri och tapetsering till belysning och möblering räknas med i inredningsdesignen. När man talar om moderna möbler idag ska det vara stilrent med rena och raka linjer till skillnad från det traditionella ornamenterade, detaljrika och antika.

Det sägs att det är en europeisk grupp arkitekter och designers som startade den modern inredningsstilen i Bauhaus School of Design i Tyskland redan år 1919. Dess filosofi innebar att form och funktion ska kombineras i all inredning och nu började material som exempelvis metall och glas användas tillsammans för att skapa möbler till hushållet.

Den japanska inredningsdesignen med de geometriska och stilrena arkitektoniska inslagen är en stor inspiration till den nya moderna stilen. Formen och funktionen är viktiga och man tänker exempelvis att ett runt bord ska kunna placeras i mitten av rummet, dels för att det blir mer användbart och tillgängligt men också för att ska en fokuspunkt.

Det är inte svårt att se skillnad på traditionell möbelstil och modern möbelstil eftersom den traditionella endast innehöll olika sorters trä som oftast var snidade och med ornament som var utskurna samt att exempelvis tapeterna och tygerna var detaljrika och färgglada. Den moderna inredningen är tvärtom enkel och stilren och möblerna har i huvudsak en sval accentfärg.

Den moderna möbeln

Möbler finns överallt och i mängder av varianter och typer. Vi köper dem för att uppfylla våra behov, exempelvis ett skrivbord till kontoret, en säng till sovrummet eller en matgrupp till köket. Material som används kan vara det traditionella träet, plast, järn, något mjukt material och så vidare och de finns i olika modeller, mönster, färger, kvalitét och till väldigt olika priser.

Kännetecknande för den moderna stilen på möbler är som sagt att den ska förena form med funktion, men i dagens samhälle ska möblerna gärna lägga till skönhet i hemmet. När man köper möbler till kontor spelar funktionen, men även designen stor roll. Möblerna skall vara ergonomiska, och det ska finnas plats till eventuella besökare, stabspersonal, gäster och så vidare och man vill att möblerna ska matcha firmans rykte och att gäster och besökare ska bli imponerade.

Nuförtiden kan man med fördel handla på nätet, när det gäller design, kvalitét och framförallt priser och hitta ett stort urval av designade möbler i god kvalitét. Ofta har även fysiska butiker en hemsida där man kan läsa mer om möblerna. Man bör dock tänka på att man får köpa grisen i säcken när det gäller ergonomin och komforten, eftersom kan inte kan prova möblerna innan man köper dem från en onlinebutik.

Den moderna stilen på möbler är som sagt oftast väldigt stilren och med svalare färger, men när det kommer till designen kan man hitta allt från en tomat, och ägg till ett djur av något slag. Man kan även bygga sina egna soffor då många möbeltillverkare erbjuder modulsoffor med sektioner som man sedan designar ihop själv utefter tycke, smak och önskad storlek.