Modern design

När man pratar om design så kan man mena mycket eftersom det finns många uppfattningar om vad design egentligen är. Frågar man två personer som har lite bättre koll på ämnet så är det därför inte säkert att man kommer att få samma svar. Det design för det mesta brukar innebära är att skapa något och att man då också har ett syfte till varför man skapar det som man skapar. En form av design är därför inredningsdesign som är en form av design som man bör ha någorlunda koll på när det är dags att inreda ett hem men har man inte speciellt bra koll så finns det möjlighet att anlita någon annan som har bättre koll på ämnet och därför kan hjälpa till. När det handlar om att inreda ett hem så finns det många olika designstilar att välja mellan och i dagens hem så vill de flesta ha en modern design i deras hem men vad innebär egentligen modern design?

Inte samma sak som det nutida

Många gånger kan man nog tro att modern design är samma sak som nutida men det stämmer inte riktigt. Det den moderna designen kännetecknar är stilrenhet. Det handlar om minimalism, neutrala färger och helt enkelt att kunna få fram en snygg men enkel design. Det är också viktigt att det finns en funktion till varje inredningsdetalj, så det är viktigt att tänka om man verkligen behöver allt som finns i hemmet eller om man kanske har flera möbler som bara tar plats och egentligen inte har någon riktig funktion. Den moderna designen grundades på 20-talet och hade då sina rötter från Skandinavien och Tyskland. Den moderna designen ska ha skapats av några designer och arkitekter som var studenter på en tysk designskola. Skolans filosofi var att det var viktigt att tänka på att all inredning man skapade både skulle ha form och funktion. Under denna tid så var också den japanska designen mycket stilren och kom att inspirera till att tillslut utveckla den moderna designen. Nutida design är däremot en design som är aktuell just nu, alltså det som är populärt för tillfället. Det innebär såklart att den moderna och nutida designen går ihop med varandra och ibland kan det därför också vara svårt att veta vad skillnaden kan vara. Eftersom stilar utvecklas med att tiden förändras så ser också den moderna designen annorlunda ut idag än hur den såg ut på 20-talet. Förstås är det en naturlig gång att det är så och om 50 år kommer den moderna designen åter igen inte se ur riktigt som den gör idag.

Det modern design innebär är kort och gott att det ska vara stilrent med neutrala färger samtidigt som allt i hemmet ska ha en funktion. Tänk minimalism och raka linjer. Det är också en stor fördel om möblerna kommer från naturmaterial. Möblerna och den övriga designen ska passa in och samtidigt ha en viktig funktion, vara användbar. Grunden till vad modern design är finns men hur ett hem med en modern design ser ut kan ändå skilja sig åt.