Från frisör till träsnidare

Träsnidare

Ända sedan jag gick ut gymnasiet har jag jobbat som frisör. Det var liksom ingen tvekan om mitt yrkesval och jag har trivts varenda dag på jobbet i min egna salong. Därför, när jag fick så allvarlig ryggvärk efter mitt stående jobb så blev jag helt förstörd att inse att min frisör-karriär var över. Att sälja salongen och ta farväl av alla stamkunder var fruktansvärt. Jag gick in i en depression och en slags identitetskris.

Det tog lite tid men till slut insåg jag att livet inte var över utan att jag kunde se det som en chans att skapa något nytt.

Jag tog mig i kragen och gick till arbetsförmedlingen, började kolla olika platsannonser och studietips. Rätt snart insåg jag att jag ville jobba med något som kan kopplas med hållbarhet även ut miljöperspektiv. Då skulle det liksom kännas bra i hjärtat också. Men eftersom jag varit egen företagare så pass länge så kände jag också att jag ville ha möjligheten att starta eget inom den bransch jag valde.

Hittade kurs

Plötsligt en dag visste jag bara, jag skulle bli träsnidare med inriktning barnleksaker. Eld och lågor åkte jag in till arbetsförmedligen för att hitta hjälp att finna lämplig utbildning. Det fanns ingen kurs som matchade, inte som de kunde hjälpa till med. Men rätt snart hittade jag en kurs på egen hand, en veckokurs genom ett studieförbund, men den fick jag bekosta själv. Det kändes som minsta problemet just då så jag bokade direkt!

Trä
Trä

Redan första dagen fick vi lära oss om karvning. Karvning är konsten och stilen för träsnitt som utförs med en snidkniv. Motsatt till andra tekniker producerar karvning typiskt en skulptur som motsätter sig att lägga till detaljer till ett stycke (till exempel möbler). Ett varumärke för karvning är att knivslagen är tydligt synliga på den sista biten vilket ger en robust, naturlig känsla.

Trä kan delas in i två kategorier, mjukträ och hårdträ. Båda kan vara snidade eller karvade men från början kommer du att vilja hålla fast vid ett mjukt trä. Följande är de mest populära valen:

Basträ: Mjukt och lätt att snida med ett fina fibrer. Träet har en krämig nyans och är ett utmärkt val för nybörjare eftersom det finns på de flesta lokala hantverksbutiker till ett rimligt pris.

Balsa: Ett annat mjukt trä med fina fibrer. Balsa används ofta i skapandet av modellflygplan,  kan troligen hittas i din lokala hantverks-/hobbybutik.

Tall: Är väldigt mjuk men har lite av ett grovare fibrer än tidigare nämnda två. Du kan få tall som är mycket vit eller något gul och är ett annat bra val. Vissa skulle säga att tallen är något mindre distinkt än de andra nämnda.

Butternut: Det svåraste av karvningsträden, men kommer också att ge dig den mest karakteristiska biten. Butternut kommer att ha fibrer som gör det lite svårare att undvika flisning under karvningsprocessen men det är mjukt och lätt nog att snida igenom så att det fortfarande är bra för nybörjare. Du kommer troligen att behöva göra en specialbeställning för att hitta Butternut.

Allmänna tips

Observera för alla trä, undvik tillväxtringar och knutar. Detta kommer att vara mindre problem om du köper i en hantverksbutik, men om du går till en timmergård, tänk på detta eftersom det kan vara mycket svårt att klippa runt tillväxtringarna. Ett annat bra och värdefullt tips är att skaffa bra utrustning, det förenklar arbetet oerhört. Ett exempel är en snidkniv av bra kvalitet.

Medan traditionell karvning utfördes med en fickkniv är det mycket lättare och bekvämare att köpa en specialbyggd kniv för karvning. Dessa har i allmänhet ett fast blad och ett längre handtag. Det är en bra och säker investering.

Att snida genom trä kommer verkligen att göra bladet slött och skärpa är en nödvändighet både för glädje och säkerhet. Det är lätt att råka skära sig själv med en slö kniv jämfört med en skarp. Av denna anledning är det viktigt att du håller din kniv vass.

Slipa en snidningskniv är inte direkt annorlunda än att vässa andra blad. Det enklaste sättet att slipa en ristningskniv är med en keramisk slipsten. Håll bladet lutat i en vinkel på 10-20 grader och flytta kniven fram och tillbaka över stenen och hålla handleden låst och böj bara armbågen för att underhålla vinkeln och banan. Ja, det var lite av de grundläggande delarna av kursen.

Snidningskniv
Snidningskniv

Grabbigt

Kvällarna blev väldigt grabbiga, tänk dig lite öl, snus och ishockey på tv. Själv var jag väl inte riktigt bekväm med det. Men eftersom jag inte ville verka osocial eller tråkig så satt jag ändå med dem i det gemensamma vardagsrummet. Istället för att dricka öl och snacka fult så roade jag mig lite diskret med min mobil, spelade lite på Pokerstars casino. Men jag kollade även lite roliga videos på youtube, framförallt såna med djur. Ibland undrar jag vad vi gjorde innan youtube…

Faktiskt så kollade jag även in kursrelaterade videos om hur man karvar i möbler, typ lifehacks. Det är alltid intressant att se andra tekniker också.