Det färgrika Kente från Ghana

Det första landet man tänker på när man hör om det vävda, färgrika Kente-tyget är västafrikanska Ghana.

Men Kente är mer än bara vackert, det har en viktig del i historien och betyder mycket för många västafrikaner.

Ursprunget

Det finns en hel del historier om Kente-tygets ursprung, men det är tydligt att man kan spåra det tillbaka till den etniska gruppen Akan som finns i Ashanti-regionen i Ghana.

Enligt Ashanti-legenden från 1600-talet kom två bröder från byn Bonwire över en spindel som vävde ett nät. Förvånad av nätets invecklade skönhet återvände bröderna till sina hem ivriga att återskapa spindelnätet. De vävde en trasa med svartvita fibrer från ett raffia-träd. Tyget de producerade såg ut som en korg och det fick det namnet ”Kente” eftersom Akans namn för korg är ”Kenten”. Denna nya upptäckten delades och slutligen valde man att anta Kente-tyget som en nationell tyg för speciella tillfällen.

Tillverkning

Hur gör man då Kente-tyget? Ursprungligen var Kenten vävt från raffiafibrer, men med ökningen av handel och import blev silke lättillgänglig och vävarna valde att använda den för att göra det färgglada tyget.

Kente-tyget vävs i fyra tum smala band som sys ihop. Det är vanligtvis vävt på gamla handvävstolar med hantverkare som driver väven med sina händer och fötter. Alltså görs det för hand och med fötterna också.

Kente-tyg har vanligtvis skarpt definierade geometriska former vävda i ljusa färger längs hela längden på remsan. Kvinnor får inte väva Kente-duken, så hela processen görs fortfarande av män.

De symboliska färgerna

Ursprungligen var den första uppsättningen Kente duk i svart och vitt men med tiden infördes färg. Alla färger står för något speciellt, de har alla symboliska betydelser.

Svart – mognad och intensifierad andlig energi.

Blå – fred, harmoni och kärlek.

Grön – vegetation, plantering, skörd, tillväxt och andlig förnyelse.

Guld – royalty, rikedom, hög status, ära och andlig renhet.

Grå – hälsande och rensande ritualer,associerad med aska.

Vinröd – färgen på moder jord och associerad med läkning.

Rosa – associerad med livets kvinnliga väsen, en mild, mild aspekt av rött.

Lila – associerad med kvinnliga aspekter av livet, brukar bäras av kvinnor.

Röd – politiska och andliga stämningar, blodsutgjutelse, offerritter och död.

Silver – lugn, renhet, glädje och associerad med månen.

Vit – rengöring, helgonritningar och festliga tillfällen.

Gult – dyrbarhet, kunglighet, rikedom och fertilitet.

Tidigare var Kente-tyget exklusivt för kungligheter och elit. Det var den ultimata ”rikamannen tyg”. Den användes också vid speciella tillfällen.

Idag används Kente-tyget fortfarande vid speciella tillfällen i Ghana, speciellt traditionella bröllopsceremonier. Det är nu överkomligt och lättillgängligt för alla, inte bara eliten.

Kente används även i andra delar av världen, särskilt i USA, där tyget har använts för att göra halsdukar att bäras av afroamerikanska och afrikanska studenter. Dessa halsdukar bärs för att representera medlemskapet i en svart sororitet, broderskap eller en afrikansk studentorganisation vid olika högskolor och universitet.

De utarbetade mönstren kommer från blandningen av olika vävtekniker applicerade på samma band av tyg. Tygets kvalitet och vävning indikerar personens rang, det bästa är reserverat för kungarna. Den bärs av män som en toga och av kvinnor som top och/eller kjol.